Passagerarbåten Å/F Flora

 
FLORA

Byggd i Thorskog 1893 i järn. L: 20,58 m B: 4.0 Dj.g. 1.70 m Depl. 38 reg.ton. Ångm. 80 IHK

I trafik 1895

Mån, ons, fre, Töcksfors-Ed   

tis, tor, lör, sön, Töcksfors-Bengtsfors, 

 

 

 

NAMN SFV Längd Bredd Djup Eff. HK ÅR ANM.  ÄGARE
FLORA 2799 20,58 4,00 1,79 80 IHK 1893 38 brt BN AB
 

 

 

Hon byggdes 1893 på Thorskogs Varv i järn för Norra Skärgårdens Ångbåts AB med namnet BJÖRKÖ. Hon var ersättning för NORRA SKÄRGÅRDEN (ex VARKYRIAN ex ÖRSUNDSBRO ex GRIPSHOLM).

BJÖRKÖ återvände till varvet endast efter en säsong då trafiken inte varit direkt lysande

Ångfartygs AB Bengtsfors — Nordmarken bildades 1895 och BJÖRKÖ hyrdes på prov. När det visade sig att trafiken på Stora Lee var en bra affär,köptes båten och omdöptes till FLORA.

Välkände Andrew Macfie, som gjort sig namnkunnig som befäl­havare i Bohuslänska Kustens passagerarfartyg, förde befälet fram till 1902, då rorgängaren Johan A Pettersson övertog uppgiften. Innan han kom till FLORA hade han varit ombord i BALDERSNÄS. Han kvarstannade tills rederiet upplöstes.

FLORAS trafikområde var från början Töcksfors över Bengts­fors till Årjäng, men ändrades sedan från Töcksfors till Ed. Detta senare från det att NORDMARKEN sattes in i sin trafik.

Ankomst- och avgångstider var alltid beroende av Lelångbanan och den normalspåriga järnvägens i Ed ankomst.

Alla rederiets båtar var i början målade med svarta skrov och grå och vita överbyggnader. 1909 tycks skroven ha gråmå— lats. Efter 1920 ändrades färgen till vit.

FLORA ansågs ha slagit alla rekord när det gällde raskhet. Man såg en meter av den röda bottnen då hon vände vid Klintebryggan och tycktes nära kantra Vid unionskrisen tvingade sig ett hundratal fullt utrustade soldater med en officer i spetsen ombord mot kapten J A Petterssons vilja. Vid Västanholmssundet girade hon och lade över så kraftigt att alla som såg det var övertygade att hon skulle gå runt. Båtens stabilitet övervanns när utrustning och packning stuvades ned i lastrummet.

Kapten var mycket omtyckt av folket runt sjön och han brukade kallas “klockarfar’. Han tog emot läkarrecept och köpte medicin vid apoteket i Ed och han handlade också annat livsnödvändigt åt folk.

Gods var en viktig inkomstkälla för rederiet och ofta medfördes boskap för slakt i Bengtsfors.

På bryggorna som ofta bestod av en stenkista med bildäck utspelades farvälscener för amerikafarare. Trafiken brukade vara till isläggningen och Lennartsforsbolagets bogserångare HERBERT och HELLE höll rännan uppe tills det var dags att lägga upp båtarna för säsongen.

FLORA såldes till A/s Svinesund i Halden och omnamnades till OLAVA. Hon ombyggdes och förlängdes och förlorade tack vare detta en stor del av sin tidigare rankhet.

Hon gick i trafik i skärgården utanför Halden. År 1954 hamnade OLAVA i ett partrederi

i Stavanger med Harald Paulsen som huvudredare. Man påstod att hon gick med fiskavfall på sin ålders höst från konservfabriker på Vestlandet. Det kan tänkas att hon fortfarande är kvar som halvsjunken eller förfallen pråm. OLAVA ströks ur den norska skeppslistan 1956.

Oskar Karlsson och Birger Pettersson byggde två modeller i skala 1:40 år 1925. Modellerna drevs med urverk och kunde beskådas i Hotell Turisten i Töcksfors vid Dalslands Kanals 100 års jubileum.

 

Åter till hemsidan UPPDATERAD 2003-02-15 14:41 BX

bror.nilsson@mbox200.swipnet.se

NUMBER OF VISITORS - ANTAL BESÖK sedan senaste uppdatering 2003-02-15 14:41

E-post
YOUR E-MAIL ADDRESS

(Important! Must be your correct address. Because it´s the only way to answer your mail)

 

Meddelande message

PUSH BUTTON TO SEND

Bror Nilsson
Copyright © 1995 [BEN-SON CONSULTING]. All rights reserved.
Revised: februari 15, 2003.

Back to Top